Alle categoriëen

Informatie

 

Card image cap

Aanleverspecificaties

Zorg er altijd voor dat je bestand(en) aan de correcte specificaties voldoen (deze vind je wanneer je jouw ontwerp upload via de knop in je winkelwagen: 'upload- of wijzig je bestand'). Druk op onderstaande knop en download de benodigde aanleverspecificaties. Wij zullen altijd jouw ontwerp controleren op formaat, andere specificaties controleren wij niet. Volg daarom de specificaties en lever het ontwerpbestand direct goed aan, dit voorkomt eventuele vertragingen en onverwachte extra kosten. 

Heb je verdere toelichting bij het onderstaand bestand nodig? Klik dan in de inhoudsopgave op het onderwerp waarover onduidelijkheid is ontstaan en lees de uitleg. Klik vervolgens op de oranje tekst bij de uitleg om extra uitleg te downloaden. Heb je persoonlijke hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Aanleverspecificaties downloaden

 

Prijs-kwaliteit

Doormiddel van ons deskundige team en betrouwbare partners garanderen wij de beste prijs-kwaliteit verhouding!

Snelle levering

We weten als geen ander dat een te late levering erg hinderlijk is, daarom streven wij naar altijd snelle leveringen met onze transportpartners!

Makkelijk

Onze uploader controleert automatisch je bestand op formaat en printkwaliteit.

Service

Natuurlijk kan je ons ook om hulp vragen, ons deskundige team staat voor je klaar!


Aanleveren - Opmaakprogramma's


Allereerst is het belangrijk dat je in bezit bent van een designprogramma. Je kunt veel verschillende soorten programma's gebruiken voor de opmaak van je bestand, dit kan verwarrend zijn als je zelf moet uitvogelen welke programma's goed zijn en welke niet. Hieronder hebben wij een aantal programma's op een rijtje gezet die zowel betrouwbaar als bewezen succes hebben gehad. De onderstaande tools staan gesorteerd op wat je ermee kan en wat het kost.
 

⇩ Branche standaard programma's (aanbevolen) ⇩

Card image cap

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop is de basis voor bijna elk creatief project. Uitgegroeid en doorontwikkeld tot het beste beeldbewerkingsprogramma van de wereld. Foto's aanpassen of verbeteren, drukwerk ontwerpen en creëren, video's maken, en nog veel meer.

Standaard photoshopprogramma in de branche
InDesign en Illustrator compitabel
Meerdere pagina's niet mogelijk
Maandelijkse betaling

Card image cap

Adobe InDesign

Adobe InDesign is een must have indien je serieus bezig wilt gaan met lay-out en paginaontwerpen voor gedrukte en/of digitale media. De software heeft alles wat je nodig hebt om posters, flyers, brochures en meer te maken en te laten printen en publiceren. 

Standaard designprogramma in de branche
Photoshop en Illustrator compitabel
Meerdere pagina's tegelijk mogelijk
Maandelijkse betaling

Card image cap

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator is het programma voor vectorafbeeldingen waarmee je logo's, complexe illustraties (voor drukwerk), pictogrammen, schetsen, verpakkingen en nog veel meer kunt maken. 

Standaard vectorprogramma in de branche
Photoshop en InDesign compitabel
☒ Meerdere pagina's niet mogelijk
Maandelijkse betaling


 Alternatieve programma's 

Card image cap

Affinity Photo

Affinity Photo is de laatste tijd uitgegroeid tot een goed alternatief voor Adobe Photoshop. Affinity Photo heeft veelal dezelfde functionaliteiten en is goedkoper. Tevens betaal je eenmalig voor Affinity software, i.p.v. maandelijks. Waardoor Affinity op de lange termijn een valide optie is.
Volledig alternatief voor Adobe PS
Zelfde plug-ins mogelijk als Adobe PS
Geen Nederlandse taal optie
 Meerdere pagina's niet mogelijk

Card image cap

Affinity Publisher

Affinity Publisher is in no-time een concurrent geworden van InDesign. Door veel innovatieve updates en een soortgelijk interface is het echt een programma voor DTP'ers. 
Goedkoop alternatief voor Adobe InDesign
Wordt vaak geüpdate
Wel meerdere pagina's mogelijk
Geen Nederlandse taal optie
 Nog erg jong programma

Card image cap

Affinity Designer

Affinity Designer, ondanks dat de naam het anders doet klinken, is een alternatief voor Adobe Illustrator (niet InDesign). In de Affinity Designer omgeving kan je raster- en vectorafbeeldingen aanpassen en creëeren. 
Goedkoop alternatief voor Adobe Illustrator
Interface ongeveer hetzelfde als Adobe Illustrator
Geen Nederlandse taal optie
 Meerdere pagina's niet mogelijk
 Nog niet zo ontwikkeld als Illustrator


⇩ Gratis alternatieven ⇩

Card image cap

GIMP (Photoshop)

GIMP is een erg goed programma voor het bewerken van alle digitale beelden. GIMP heeft echter geen CMYK kleuren output, bij bijna al het drukwerk wordt CMYK gebruikt. Tevens blijkt uit ervaring dat GIMP bestanden in eerste instantie soms wel worden goedgekeurd en vervolgens bleek in de productie dat het bestand toch niet helemaal goed was. Het is dus op eigen risico om van dit programma gebruik te maken.
Gratis
Veel functionaliteiten
Geen CMYK kleuren
 Meerdere pagina's niet mogelijk

Card image cap

Scribus (Design)

Scribus is een volledig vrije software, waarbij een felxibele lay-out mogelijk is. Met dit programma ben je in staat om drukklare en professionele bestanden aan te leveren.. 
Gratis
Teksten zijn makkelijk te importeren
CMYK kleuren aanwezig
Wel meerdere pagina's mogelijk
Grotere bestanden

Card image cap

Inkscape (Illustrator)

Inkscape is een, net zoals de bovenstaande programma's, een vector editor. Diagrammen, grafieken, illustraties en logo's zijn hier bijvoorbeeld goed mee te maken. 
Gratis
Compacte bestanden
Geen PMS kleuren mogelijk
 Meerdere pagina's niet mogelijk

 

Card image cap

Aanleveren - Bestandtypes

Je kunt drie soorten bestanden bij Hollandpromo aanleveren, deze zijn:

 PDF: Dit is zowel het meest gangbare als gebruikte bestandtype voor drukwerk. Lever, indien mogelijk, altijd een PDF bestand aan. Gebruik de PDF voor-instellingen. Hoe je de voor-instellingen moet installeren en gebruiken vind je onder het kopje 'Opmaak - PDF instellingen'. 

 PNG: Geschikt voor logo's, iconen, afbeeldingen met teksten/tekeningen. Een PNG kan transparantie bevatten, JPG's niet. In het algemeen heeft PNG een betere kwaliteit dan JPG.

 JPG: Geschikt voor foto's van camera's. Dit bestandtype kan je (net als bij PNG) gebruiken voor fotoproducten. Dit wordt echter niet aangeraden, aangezien er altijd waardevolle details verloren gaan. 

Nogmaals, als je wilt dat je ontwerp zo goed mogelijk wordt geprint zonder verlies van details is het verstandig om je ontwerp aan te leveren in PDF vorm.

Card image cap

Opmaak - Kleuren

Het grootste verschil tussen PMS en CMYK (full color) is de toepassing. Voor drukwerk wordt voornamelijk PMS gebruikt, aangezien hier meestal weinig kleuren op voorkomen. CMYK wordt vooral veel gebruikt voor bijvoorbeeld foto's, waarin veel kleuren voorkomen. Download het bestand hieronder en ondervindt de verschillen en hoe je moet werken de kleuren.

CMYK vs PMS

De instructies voor het installeren en activeren van de kleurprofielen vind je via de link hieronder.

Kleurprofiel installatie instructies

 

Card image cap

Opmaak - Resolutie

De resolutie die voor jouw bestanden nodig zijn, hangt af van de gewenste zichtafstand en de toepassing. In het algemeen is 30 tot 300 PPI normaal. We laten je zien voor welke toepassing welke resolutie nodig is:

  • Tussen de 240 en 300 PPI: dit is het meest geschikt voor drukwerk. We raden je hier aan om 300 PPI aan te houden, lukt dit niet gebruik dan minimaal 240 PPI.
  • Tussen de 70 en 100 PPI: gedetailleerde print die van een kleine afstand en ook van dichtbij goed leesbaar is. Een goede resolutie voor beurzen en evenementen.
  • Tussen de 30 en 70 PPI: voor toepassingen die van meerdere meters zicht- en leesbaar moeten zijn. Goed voor wandtoepassingen of spandoeken.
  • Minder dan 30 PPI: voor heel erg grote prints, bijvoorbeeld billboards of XL doeken. Met de lage resolutie zorg je ervoor dat de drukbestanden nog bewerkbaar zijn en blijven ze onder de maximale bestandsgrootte.

 

Card image cap

Opmaak - PDF instellingen

Onder het kopje 'aanleveren - bestandstype' hebben we het al even gehad over de PDF voorinstellingen. We bieden 3 verschillende zip-bestanden met instellingen voor het opmaken van drukklare PDF bestanden. Deze zijn: papier en labels, grootformaat en grootformaat geschaald. Klik op onderstaande link, hiermee download je extra toelichting m.b.t. de instellingen en kan je de verschillende soorten instellingen ook downloaden.

PDF instellingen

Maar hoe installeer je de gedownloade PDF instellingen op je (Adobe) editors? Dat kan als volgt:

Adobe Photoshop & Illustrator Adobe InDesign
1. Klik op bewerken bovenin (edit) 1. Klik op bestand bovenin (file)
2. Klik op Adobe PDF-voorinstellingen (presets) 2. Klik op Adobe PDF-voorinstellingen (presets)
3. Klik op importeren 3. Klik op laden
4. Selecteer nu je gewenste bestand 4. Selecteer nu je gewenste bestand

 

Card image cap

Opmaak - Afloop & Veiligheidsmarge

Bij het opmaken van je drukklare PDF bestand moet je gebruik maken van een aantal lijnen. In dit kopje behandelen we de volgende: afloop, veiligheidsmarge, eindformaat en bestandsformaat. Download onderstaand bestand voor de verplichte afmetingen per productsoort.

Afloop en veiligheidsmarge toelichting

  ← Voorbeeld uit onze uploader

 

Afloop (de rode lijn): De afloop is een extra marge waarvan we gebruikmaken, het houdt in dat er 3 mm, 1 cm of 2 cm (afhankelijk van het product, bekijk de productpagina of bovenstaande downloadlink voor toelichting m.b.t. jouw product) extra wordt geprint, buiten het gewenste formaat om. Dit wordt gedaan zodat er bij het snijden geen witte randen zichtbaar zijn.

Eindformaat (de dikke zwarte lijn): Op deze lijn wordt er gesneden en dit zullen de randen van je product zijn.

Veiligheidsmarge (geen lijn): De veiligheidsmarge is niet een verplicht gedeelte bij het opmaken van je bestand, maar we adviseren je wel om er rekening mee te houden. Het is voor jezelf erg verstandig om een veiligheidsmarge van 3 mm (bij drukwerk en producten van labellijn) of 1 cm (bij producten die schoon- of contourgesneden worden) aan te houden. Deze reken je aan de binnenkant, voor de zwarte lijn. Op deze manier weet je zeker dat er geen belangrijke beelden of teksten worden weggesneden. 

Voorbeeld afloop: je wil een 200x100 cm spandoek bestellen die schoongesneden wordt, dan heb je (volgens de productpagina) 1 cm afloop nodig. Dit betekent dat het formaat van jouw drukklare PDF-bestand 202x102 cm moet zijn, aangezien je een extra rand van 1 cm moet toevoegen.

Card image cap

Opmaak - Cutcontour en Boorgaten & Ringen

Een cutcontour, ook wel snijlijn genoemd, is een lijn in een drukbestand die aangeeft hoe het ontwerp uitgesneden moet worden. In dien je een bepaalde vorm wilt drukken, moet je dit aangeven met een cutcontour. In het bestand hieronder wordt haarfijn uitgelegd hoe je dit in Adobe (of soortgelijke programma's) kan doen. 

Let op: bij het opmaken van een drukbestand met eigen contour moet je nog wel op de rest van de aanleverspecificaties letten. De afloop moet je altijd toevoegen aan je bestand.

Cutcontouren maken

Bij het samenstellen van je product kan je (indien mogelijk) kiezen voor boorgaten of ringen. Wanneer je hebt gekozen om zelf aan te geven waar je de boorgaten of ringen wilt hebben, zal je gebruik moeten maken van onderstaand PDF-bestand:

Boorgaten & Ringen maken

Card image cap

Opmaak - vector of afbeelding

Ontwerpprogramma's werken met vectoren en/of pixels. Soms kan je met het blote oog niet het verschil zien tussen vectoren en pixels, daarom lichten we de verschillen tussen de twee hier uit. Een vectorbestand is altijd helder en scherp, zelfs wanneer je in- en uitzoomt. Een pixelbestand heeft dit niet. Bij pixelbestanden zit je vast aan de resolutie waaruit de afbeelding is gemaakt. De resolutie staan aangegeven aan de hand van het aantal DPI (Dots Per Inch), puntjes per inch. Indien je inzoomt op een pixelafbeelding dan zal je de pixels zien, dit zorgt voor een wazig en blokkerig beeld.

Vectorbestanden zijn geconstructueerd uit paden die uit een begin- en eindpunt bestaan met daartussen een lijn, golf, cirkel of welke andere vorm dan ook. Als een vectorbestand wordt vergroot of verkleind dan zal deze automatisch de nieuwe afstand berekenen tussen begin- en eindpunt en de juiste verhouding toepassen. De kleuren worden vervolgens ook automatisch in de paden toegepast, waardoor dit alles ervoor zorgt dat je een vectorbestand oneindig kunt verkleinen of vergroten, er zal geen kwaliteit verloren gaan.

Card image cap

Controle - Specificaties langslopen en controle

Heb je jouw ontwerp klaar en ben je van plan te bestellen? Controleer dan nog eens of jouw bestand aan de onderstaande punten voldoet.

Heb je het juiste bestandstype gebruikt voor je ontwerp?
Lever altijd een PDF aan, indien mogelijk.

Is het bestand het correcte formaat? 
Je kunt dit controleren op de pagina van het betreffende product of bekijk de templates pagina.

Heeft je ontwerp de juiste hoeveelheid afloop?
Je kunt dit controleren op de pagina van het betreffende product of bekijk de templates pagina.

Heb je de belangrijke beelden en teksten op een veilige afstand van de rand gezet?
Veiligheidsmarge van 3 mm, 1 cm of 2 cm, afhangend van het product.

Heb je het juiste kleursysteem gebruikt in jouw bestand?
Controleer de aanleverspecificaties, kan zowel CMYK of PMS zijn afhankelijk van het product.

Is je bestand gemaakt met de juiste kwaliteit?
Bekijk het kopje 'resolutie' in de aanleverspecificaties hierboven.

Heb je de juiste inktdekking / overdekking?
Controleer of kleuren van overlappende objecten niet met overdruk bij elkaar worden opgeteld, indien dit niet gewenst is.

Controle
Indien je een bestand hebt ingestuurd zullen wij een snelle gratis controle uitvoeren. Deze gratis controle houdt in dat we het formaat controleren, wil je een volledige controle (kleuren, lagen, lettertypen, etc.) dan kan je contact met ons opnemen. De volledige controle is niet gratis. 

Contact opnemen